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INTRODUCTION: 
OSHA issued a press release on March 29, 2024 announcing the publication of a final rule that 
intends to clarify an employee’s right to have a third-party represent them during OSHA 
inspections.  This has stirred-up concern among some employers and associations, especially 
those who are non-union.  We are publishing this article to explain the history of this topic, the 
changes that will take place, the benefits perceived by OSHA, common concerns, and to provide 
guidance and a resource for further clarity. 
 
HISTORY: 
After the Occupational Safety and Health Act was signed by President Richard Nixon in 1970, 
OSHA established and published their original set of rules.  One of these rules was 29 CFR 
1903.8 which provides the framework for OSHA’s inspections, citations, and penalties.  The 
original language of this rule, which is still in effect today, allows employees to designate 
someone to represent them during OSHA inspections.  It goes on to say this representative 
must be an employee of the employer unless the OSHA Compliance Officer feels a third-party 
representative (nominated by employees) would help them conduct a more effective and 
thorough inspection.  This was implied to be someone like an Industrial Hygienist or Safety 
Engineer.  To see the specific language of this regulation, see 29 CFR 1903.8(c).   
 
On February 21, 2013, OSHA published a Letter of Interpretation in response to a union official’s 
inquiry that said third-party employee representatives during OSHA inspections could be a 
union official, even if the company was non-union.  This obviously caused a lot of concern for 
non-union companies because they feared it would allow unions the chance to promote 
unionization and create unnecessary hostility during OSHA inspections. 
 
On April 25, 2017, OSHA rescinded the 2013 Letter of Interpretation, which eliminated the 
concerns non-union companies had.  At the time OSHA said the letter was not necessary and 
emphasized that the regulation still allows employees to designate third-party representatives 
to represent them and OSHA Compliance Officers can allow it if the third-party adds value.     
 
On March 29, 2024, OSHA issued a press release announcing a change that will be made to the 
original rule.  This change is set to become effective on May 31, 2024 in states that are 
governed by federal OSHA. States that are governed by state government may delay the 
effective date. 
 
CHANGES: 
The revised language specifically states that employee representatives may be an employee or 
third-party.  OSHA Compliance Officers no longer need to evaluate the necessity for a third-
party and allow it under unique circumstances.  Additionally, the third-party does not need to 



be an Industrial Hygienist or Safety Engineer.  They simply need to have knowledge, skills or 
experience with the processes and hazards of the worksite or have language skills that facilitate 
better gathering of information from employees.   
 
BENEFITS: 
OSHA feels that this change benefits them because it will provide a resource that will help their 
Compliance Officers better understand detailed operations and hazards, allow them to 
overcome language barriers, and it may encourage employees to be more comfortable when 
expressing concern about hazards.  They also feel it will help employees because it will ensure 
inspections are more effective and thorough, resulting in safer workplaces.   
 
CONCERNS: 
Companies and associations have been expressing various concerns about this new rule since it 
was published.  The most concern has been expressed by non-union groups because they fear 
this has “resurrected the Fairfax Memo” of 2013 that allowed union officials to participate in 
non-union inspections.  However, that Letter of Interpretation was officially rescinded in 2017 
(i.e. it’s no longer recognized by OSHA) and this new rule does not specifically state that union 
representatives can attend non-union inspections.  Could OSHA allow this to happen? Yes.  Will 
they allow this to happen?  We don’t know yet.  The good news is that new regulatory guidance 
instructs OSHA Compliance Officers to be sensitive to potential conflicts and deny or suspend a 
third-party’s involvement if they interfere with a fair and orderly inspection.  
 
Other concerns being expressed include the likelihood of more citations if the third-party has 
“an axe to grind”, the inability to protect trade secrets, increased liability if the third-party is 
injured while onsite, and more.   
 
GUIDANCE: 
Just as employees have the right to nominate someone to represent them during OSHA 
inspections, so do employers.  If your company has a Safety Manager who is capable of 
effectively representing your company during an inspection, dispatch them to the site.  If you 
don’t, contact someone who is capable (like RMS).   
 
Although the regulation allows a third party to represent employees, it goes on to say that this 
should only be allowed if the Compliance Officer feels it’s needed for them to conduct an 
effective and thorough inspection.  This may be the case if the Compliance Officer lacks 
experience and/or knowledge of the type of work performed, they cannot communicate in the 
language spoken by the workforce, or they otherwise feel incapable.  Therefore, if a third party 
arrives to participate, ask what value they will bring to the inspection.  Ask the third party to 
show or explain their experience and/or ability to help.  Challenge the need for the third party 
or their ability to help if you feel they won’t add the perceived value.  The OSHA Compliance 
Officer is instructed to listen to any objections you have and reverse course if they feel you 
have valid points.   
 
 
 



If you sense a potential conflict of interest with the nominate third party, such as a union 
official participating in a non-union inspection or a competitor touring your facility, bring those 
concerns to the Compliance Officer’s attention.  Try to identify one or more existing employees 
who can offer the same or better support to the Compliance Officer and suggest utilizing them 
instead. 
 
If OSHA decides to allow the third-party to continue with the inspection (whoever it may be), 
treat them just like you would any visitor at your facility.  This might include requiring them to 
wear certain types of PPE, completing a visitor safety orientation, conducting a background 
check, signing a confidentiality agreement, and/or signing a liability waiver.  If they do not have 
the necessary PPE (that is not provided by your company to visitors), they have not completed 
the required training, or they refuse to participate in other standard requirements you may 
deny their entry. 
 
Make sure your representative participates in the entire inspection process and stays with any 
third-party representatives.  Your representative should make sure the third-party 
representative does not enter any restricted areas, take pictures of anything, solicit confidential 
information from employees, point-out invalid concerns, widen the scope of the OSHA 
inspection, or otherwise act in a way that prevents the inspection from being fair and orderly. 
 
QUESTIONS: 
Many questions are being asked about this regulation.  OSHA has done a fairly good job of 
predicting some questions that would be asked and published a “Frequently Asked Questions” 
page on their website that includes 30 questions and answers.  If you have questions about this, 
we highly recommend you visit this page.  The web address is www.osha.gov/worker-
walkaround/final-rule/faq.  RMS is also available to help if needed. 
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